Харчування

Комунальний дошкільний навчальний заклад (ясла–сад) № 71 «Золота рибка» комбінованого типу

 

* Рецепти страв рекомендовані батькам

* Двотижневе МЕНЮ

Харчування дітей

 у дошкільному навчальному закладі №71 «Золота рибка»

здійснюється відповідно до:

Закону України “Про освіту” (зі змінами, ст. 25)

Закону України “Про дошкільну освіту” (зі змінами, ст. 35)

Закону України ” Про охорону дитинства”

Закону України “Про молоко та молочні продукти”

Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.04 №1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах”

Спільних наказів МОЗ України, МОН України від 01.06.2005 №242/329 “Про затвердження Порядку організації Харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”
від17.04.2006 №298/227 “Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах” (зі змінами, внесеними згідно з наказом освіти і науки, молоді та спорту від 26.02.2013 №202/165)

Наказу МОЗ України від 24.03.2016 №234 “Про затвердження санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів”

 

Раціональне харчування – найважливіша умова збереження життя й здоров’я людини.

Дитячий організм відрізняється від дорослого швидким розвитком, формуванням і становленням структури багатьох органів і систем. Раціональний режим харчування, його збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному навчальному закладі.

Відповідно до штатного розпису харчоблок дошкільного навчального закладу укомплектований кваліфікованими кадрами:
шеф-кухар – Шиманова Тетяна Володимирівна
кухарі – Ровчак Тамара Дмитрівна та Долбенська Катерина Юріївна
комірник – Змітрович Раіса Іванівна
підсобний робітник – Колодяжна Галина Андріївна та Волкова Юлія Миколаївна

 

У закладі встановлено триразове збалансоване харчування, в літній оздоровчий період вводиться додатковий сніданок, під час якого діти споживають соки, фрукти.

Дошкільний навчальний заклад забезпечується продуктами харчування відповідно до перспективних і поточних заявок, проводиться контроль виконання заявок постачальниками: своєчасність завезення продуктів, їхня якість, наявність супроводжуючих документів.

Питання раціонального харчування дітей постійно включаються у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, висвітлюються у інформаційних куточках. Для правильної організації харчування дітей вдома батьки повинні знати режим і специфіку харчування дітей у дошкільному навчальному закладі, тому щодня в інформаційних куточках дошкільного навчального закладу та групах вивішується меню із зазначенням виходу страв.

Для збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням дошкільного навчального закладу.

Відповідно до ст.20, 21 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 №590 “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)” із змінами, з метою забезпечення безпеки харчової продукції, продуктів харчування та ефективного функціонування системи НАССР у ЗДО (ЦРД)  з 20.09.2019 року введено в дію постійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)

Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках  (англ. НАССР) – система, яка ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Адміністрація  ЗДО зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи ХАССП (НАСССР) на харчоблоках.

Головним завданням системи ХАССП (НАССР) в ЗДО є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за етапами приготування став і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів комірником (іншою відповідальною особою) і до моменту видачі готової страви.